Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Spanje – Galicia

Zeilreizen en zeilvakantie in Spanje, Galicië

De kust van Noordwest Spanje, de Costa de la Muerte, is ruig en grillig, maar bij een lekkere warme temperatuur, mooi helder water en de vele verschillende vuurtorens op de kapen is dit een heerlijk gebied voor een mooie zeilreis. De Galliciërs stammen af van de Kelten en zijn erg trots op hun taal en cultuur. In Gallicië wordt zowel Gallisch (lijkt een beetje op Portugees) als Spaans gesproken.

In dit deel van Spanje is gelukkig geen massa toerisme te vinden, hier door is ook de omgeving van dit gebied erg mooi en rustig gebleven. De prachtige zandstranden, het diepgroene landschap en een aangename temperatuur maken het tot een uniek gebied voor een mooie zeilvakantie. De kustlijn van Galicië wordt ingesneden door de vele fjorden, die ook wel ría’s worden genoemd. De meest beschut zijn de Ría Baixas in het westen, waar het klimaat zachter is dan bij de noordkust. Ook zijn er in dit gebied meer stranden en is het erg leuk om na een zeilreis in deze ría’s te zwemmen of snorkelen. Erg indrukwekkend zijn ook de Cíes Eilanden die alleen per schip bereikbaar zijn, ideaal dus voor een zeilvakantie in Spanje!

Zeilreizen naar La Coruña

De vertrekhaven van onze meezeilvakantie in Galicië is de stad La Coruña, een stad die alles heeft: een gezellige kern, mooie gebouwen, een strand, een goede haven en een mooie kust. Het levendige La Coruña is een mooie, gezellige en sfeervolle stad met een grote haven. Een leuke stad om bijvoorbeeld op een terras in de binnenstad tapas en een cerveza te nemen.

Bij de stad La Coruña is de oudste bewaard gebleven vuurtoren van Europa te vinden, de Torre de Hercules, gebouwd door de Romeinen in de 2e eeuw na Christus. La Coruña is ook de plaats waar in 1588 de beroemde Spaanse Armada vertrok, die uiteindelijk door storm verging op de Engelse kust.

Meezeilvakantie in de Rias Bajas

Voor degenen die zich bij Spanje het landschap voorstellen van Don Quichot en de miljoenen toeristen die van Spanje alleen de kust van de Middellandse Zee kennen, is Galicië met zijn Atlantisch landschap en bossen een hele nieuwe ervaring voor een zeilvakantie.

Allereerst is er de geografische bijzonderheid van de ria’s, brede inhammen die op de Noorse fjorden lijken. Het is een typisch Galicisch aardrijkskundig verschijnsel, dat de basis verschafte voor de interactieve symbiose van land en zee met ideale omstandigheden voor schaal- en schelpdieren.

Alsmede voor de watersport, dankzij de gematigde zomers, met temperaturen van 18 tot 23 graden, en zachte winters met minima van 8 graden. De zeilreizen in dit deel van Spanje zijn spectaculair doordat de wind hier ’s middags flink toe kan nemen. De Ria’s bieden een goede beschutting tegen de Atlantische deining en dat maakt dit gebied tot een leuk en afwisselend vaargebied voor een zeilvakantie in Spanje.

De betoverende schoonheid en rust van de ria’s staan in schril contrast met de open zee. De regio Galicië heeft een bijzonder landschap en onderscheidt zich van de rest van de continentale kust door de Ria’s en bergdalen die werden ingenomen door de zee. Deze Ria’s speelden een cruciale rol in de geschiedenis van Galicië, want ze vormden de toegangswegen voor Feniciërs, Kelten en de Romeinen en waren een graag bezocht gebied voor Noormannen, Engelsen en Fransen, die er allemaal hun sporen hebben achtergelaten.

Afhankelijk van weer en wind zijn mogelijke havens Corme en Camarina, beschutte baaien aan de Costa de la Muerte. Waarschijnlijk gaan we voor anker bij Cabo Finisterre. Een leuke afwisseling is de moderne en drukke haven van Sanxenxo met vele terassen.

Zeilvakantie en wandelen op de Islas Cies, betoverend mooi!

De Islas Cies zijn zeker een hoogtepunt waar we tijdens de zeilvakantie ook kunnen ankeren, wandelen en voor de dapperen ook zwemmen, het water is glashelder, maar met 16 graden voelt het frisjes aan. Deze twee eilanden behoren tot een natuurpark en beschermen de Ria de Vigo. Aan de oostkant kunnen we beschut voor anker en met de bijboot aan wal voor een hele mooie wandeling, met fantastische uitzichten op de ruige westkust en de Atlantische oceaan.

In 2007 werd Praia de Rodas op de Islas Cies door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Je moet er wel even moeite voor doen om er te komen, want de drie eilanden van Las Islas Cies liggen zo’n 40 kilometer uit de kust van de Spaanse provincie Galicië en je moet een vergunning hebben, maar met de Cherokee zeilen we er gemakkelijk naar toe.

Geschiedenis van Spanje

Het Iberisch schiereiland, dat omstreeks 800.000 v.Chr. voor het eerst werd bevolkt, onderging veel invloeden van buitenaf. Vanaf de 11e eeuw v.Chr. werd het gekoloniseerd door diverse beschavingen. Eerst de Phoeniciërs, gevolgd door de Grieken en daana de Carthagers. In 218 v.Chr. kwamen de Romeinen naar het Iberisch schiereiland om de Carthagers te bestrijden, waardoor de tweede Punische oorlog begon. De Romeinen stichtten enkele steden en bouwden er aquaducten, tempels en theaters.

Na de val van het Romeinse rijk in de 5e eeuw na Chr. namen de Visigoten uit het noorden de macht over, zij waren echter een makkelijk doelwit voor de Moren uit Noord-Afrika, waardoor in de 8e eeuw het schiereiland bijna volledig onder Moors bestuur stond. Deze beschaving blonk uit in wiskunde, geografie, astronomie en godsdienstvrijheid.

Vanaf de 11e eeuw begonnen de noordelijke Christelijke koninkrijken aan een herovering van Al Andalus, in 1492 heroverde Isabella van Castilië en haar man Ferdinand van Aragon, het laatste Moorse koninkrijk Granada.

Columbus herontdekte Amerika, waardoor Spaanse conquistadores de nieuwe wereld konden plunderen. De Habsburgers die over Spanje regeerden gaven deze nieuwe rijkdommen uit aan eindeloze oorlogen. Door religieuze onderdrukking en hoge inflatie raakte Spanje in verval.

De eeuw daarna werd Spanje aangevallen door Napoleon en Spanje verloor ook de Amerikaanse koloniën. Na de Spaanse burgeroorlog werd generaal Franco dictator. Toen Franco stierf in 1975 werd Spanje uiteindelijk een democratie.