Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie in Portugal | Offshore Yacht Charter

Zeilvakanties in Portugal. Meezeilen langs de Westkust, ontdek authentiek Portugal en geniet van het weer en de relaxte sfeer. Met of zonder zeilervaring.

Zeilvakanties in Portugal staan in september 2020 weer in ons programma! Schrijf u in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven, of kijk in ons vaarschema voor de mogelijkheden voor een andere mooie zeilvakantie buiten de gebaande paden:

Als u zich thuis voelt op het water, dan voelt u zich thuis bij ons!

Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

Uw e-mail adres*
Voornaam*
Achternaam*
dit veld niet invullen s.v.p.

zeilvakantie Portugal

Zeilvakantie in Portugal & de Algarve

Het vaargebied tussen Porto en Lissabon is authentiek en zeer mooi om te zeilen. Hier is nog niet veel toerisme, wel zijn er sfeervolle havens met veel vissersboten. Het is er vaak lekker warm, maar overdag op zee zorgt de ‘Portugese noord’ voor een aangename verkoeling. In de zomer ligt er boven Spanje meestal een lagedrukgebied en omdat de wind hier links omheen draait, staat er in dit gebied bijna altijd wel een noordelijke wind.

In de ochtend is het meestal windstil en rond 12.00 uur komt er een zwakke wind opzetten, die geleidelijk in sterkte toeneemt. Aan het einde van de middag komt daar een ‘zeewind’ bij door de opwarming van het land. De zeewind zorgt ervoor dat het meestal tot zonsondergang stevig doorwaait, mooi zeilen dus met grote kans om dolfijnen te zien. Als we ’s avonds de haven in zeilen komt de typische geur van de Portugese keuken ons meestal al tegemoet. We nemen u mee langs een paar havens die we aan doen tijdens onze zeilvakanties in Portugal en de Algarve.

Kijk voor de mogelijkheden voor een zeilvakantie van Portugal tot Schotland in ons zeilvakantie  vaarschema.

Naar Porto tijdens een meezeilvakantie in Portugal

Porto is een oude stad met prachtige gebouwen en leuke smalle straatjes en wordt gezien als de op één na grootste stad van Portugal. De stad Porto is gelegen aan de rivier de Douro en getuigt van een rijk verleden, maar is nu enigszins in verval, wat zeker bijdraagt aan de bijzondere sfeer die de plaats heeft. De binnenstad van Porto is werelderfgoed van de Unesco en daarom zal het aangezicht bewaard blijven. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden en leuke winkels te vinden in de steile middeleeuwse straatjes die op de gezellige kade langs de rivier uitkomen. De brug en de kathedraal in het hooggelegen gedeelte van Porto zijn erg mooi om te zien. In het centrum en de wijk Baixa in het oosten zijn veel winkels en leuke cafés. De oude arbeiderswijk Ribeira is gerestaureerd en bestaat uit een wirwar van smalle kronkelige straatjes.

Hoewel Porto ook wel Oporto (wat ‘haven’ betekent) wordt genoemd, kunnen we niet de rivier opvaren, maar vanuit Leixões gaat er wel een metro direct de stad in. Dit is ook de plaats waar de bekende ‘Port(o)wijn’ werd uitgevonden door Engelse handelaren die wilden voorkomen dat de Douro-wijn zuur zou worden tijdens het transport. Daarom werd de wijn aangelengd met brandewijn.

Sinds het moment dat de Romeinen hier een fort bouwden werd Porto welvarend. In de 11e eeuw werden de Moren verdreven en voorzag de stad de kruisvaarders van goederen op weg naar het Heilige Land. In de 15e en 16e eeuw profiteerde de stad van de ontdekkingsreizen naar de nieuwe wereld en daarna ontstond de wijnhandel met Engeland.

Viana do Castelo

Tijdens een van de zeilreizen bij Portugal zeilen we ook langs Viana do Castelo, een stijlvol en ontspannen stadje gelegen aan de monding van rivier de Lima in het noorden van Portugal. De statige gebouwen getuigen nog van het rijke verleden van de stad. In de 15e eeuw was Viana do Castelo een belangrijk centrum voor de visserij. Ook zijn hier veel schepen gebouwd voor de grote ontdekkingsreizen uit de 16e eeuw. Het is nu een gezellige stad met een leuk centrum en mooie pleintjes. De haven van Viana do Castelo heeft goede voorzieningen, het havenkantoor en de douches zijn nieuw.

De Berlenga eilanden

Met heel mooi weer en indien we toestemming hebben, zouden we tijdens een zeilvakantie in Portugal een bezoek kunnen brengen aan de rotseilanden van Berlenga. De groep eilanden ‘Ilhas Berlengas’ ligt net buiten de kust van Portugal bij de stad Peniche en wordt bewoond door monniken, een vuurtorenwachter en biologen, want het is nu een natuurreservaat. Aan de zuidoost kant staat ‘Forte de São João Baptista’. Dit grimmige fort is vroeger vaak aangevallen door piraten en vijandelijke legers, maar tegenwoordig is er een hotel gevestigd. Het is van hieruit mogelijk om bootjes te huren om de onderzeese grotten in te varen.

Het vissersdorp Nazaré

Het dorp Nazaré is gelegen aan een prachtig strand en een door hoge rotsen omgeven baai, een mooie plek om na een dag zeilen voor anker te gaan. Buiten de traditionele kern heeft de stad nog een zogeheten ‘bovendorp’, bereikbaar met een kabeltrein die 110 meter omhoog gaat. Vanaf hier heeft u een geweldig uitzicht over de stad. Op de rand van de rotsen staat het gedenkteken ‘Ermida da memoria’, een plek waar volgens de legende Maria heeft voorkomen dat de plaatselijke notabele hier in 1182 in dichte mist naar beneden reed. Het hoogtepunt blijft echter nog altijd de 12e eeuwse kerk ‘Basilica Nossa Senhora de Nazaré’.

Aveiro

Het stadje Aveiro is niet ver gelegen van Porto en was in het verleden een grote zeehaven. Tegen het einde van de 16e eeuw was het een rijke stad, voornamelijk dankzij de kabeljauwvissers die met hun schoeners helemaal de Atlantische oceaan overstaken naar New Foundland. Door stormen werd de havenmonding verzand en er ligt nu een lagune waar we kunnen ankeren. Vanaf de ankerplek kunnen we als er voldoende tijd over is met een watertaxi naar het oude centrum, vermoedelijk zullen we na een overnachting meteen weer doorzeilen naar onze volgende bestemming.

Zeilreis naar Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon is gelegen aan de noordoever van de rivier de Taag, op kleine afstand van de Atlantische Oceaan. Lissabon is een gezellige en bruisende stad, wel wat moderner en drukker dan Porto maar het is zeker ook een fantastische stad om te bezoeken en in te verblijven.

Rond 1200 v.Chr. was er op de plek van het huidige Lissabon door de Phoeniciërs een handelspost ontstaan, maar volgens een legende zou Lissabon echter al veel eerder door de Griekse held Odysseus zijn gesticht. De Phoenicische handelspost werd omstreeks 200 v.Chr. door de Romeinen veroverd en raakte door invallen van volkeren uit het noorden in verval. Pas onder het bewind van de Moren werd de stad weer een belangrijk handelscentrum.

Op 1 november 1755 werd de binnenstad van Lissabon bijna volledig verwoest na een zware aardbeving. Die dag was het ‘Allerheiligen’ en de kaarsen die daarvoor aangestoken waren, veroorzaakten een grote vuurzee van zeven dagen lang. Onder leiding van Sebastiao de Melo, beter bekend als de Marquês van Pombal, werd na korte tijd al weer aan de wederopbouw van de stad begonnen.

Het centrum van Lissabon

De stad Lissabon telt zo’n 560.000 inwoners en is onderverdeeld in een aantal wijken, die allemaal hun eigen uiterlijk hebben. De Bairo Alto is één van de mooiste en oudste wijken van de stad. Het typische strakke stratenplan van Lissabon, daterend uit de 18e eeuw, is nog duidelijk terug te vinden in het zuiden van de wijk Baixa en doet een beetje aan Parijs denken. Hoog boven de stad ligt het bekendste kasteel van Lissabon genaamd ‘Castelo de Sao Jorge’ (kasteel van Sint Joris). De fundamenten van dit kasteel dateren uit de 6e eeuw voor Christus. Vanaf deze plek heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de Taag, met in de verte de Atlantische Oceaan.

Zeer sfeervol is het om ’s avonds, nadat de toeristenbussen zijn vertrokken, naar de echte ‘Fado’ te luisteren in de vele cafe’s en restaurants die Lissabon kent. Fado is een oude Portugese zangkunst, welke is gebaseerd op de ‘saudade’, het verlangen naar hetgeen dat verloren is gegaan. De Fado is een expressie van verlangen en verdriet en wordt gezongen door een man of vrouw en begeleid door een akoestische gitaar. De beroemdste zangeres was Amalia Rodrigues en nu is dat vooral Cristina Branco.

Tip voor een extra dagje vanuit Lissabon: de stad Sintra

Na, of voor de zeilvakantie kunnen we een verblijf in Lissabon en een bezoek aan de kustplaats Sintra van harte aanbevelen. Sintra is een oude stad met steile steegjes en veel kleine terrasjes, maar ook zijn er prachtige paleizen (het staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst) en een natuurrijke omgeving voor wandelaars. Het is niet moeilijk te bedenken waarom de koning dit gebied ooit gekozen heeft als locatie voor zijn zomerresidentie. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan het sprookjesachtige paleis ‘Palacio Nacional da Pena’. De stad Sintra is helaas niet per boot te bereiken, maar vanuit de haven van Lissabon kunt u wel gemakkelijk met de trein er naar toe reizen.

Meezeilen in Portugal tussen Lissabon en de Algarve

Een zeilvakantie tussen Lissabon en de Algarve betekent een zeilreis in een mooie en zonnige omgeving, maar gaat wel gepaard met het actieve en echte zeezeilen. Dit vaargebied is een goed alternatief voor een zeilvakantie in de Middellandse Zee, waar meestal maar weinig wind is. Bij Lissabon en de Algarve is geen massatoerisme, maar wel de authentieke en relaxte mediterrane sfeer, schoon en glashelder water, een prachtige kust en er is een grote kans dat we tijdens het zeilen dolfijnen tegenkomen.

Park Natural da Arrabida in Portugal

Het onbekende natuurgebied ‘Natural da Arrabida’ ten zuiden van Lissabon geeft ons mogelijk een goede beschutting tegen de Portugese noordenwind. De kans is groot dat we deze plek aandoen tijdens de zeilvakantie en voor anker zullen gaan in glashelder oceaanwater. Het water heeft een aangename temperatuur en is ideaal om in te zwemmen of te snorkelen. De omgeving is hier echt prachtig, de groene kust gaat steil omhoog en staat vol met mooie bomen.

De Portugese stad Setúbal

Vlak naast het natuurpark ‘Natural da Arrabida’ ligt de plaats Setúbal. Het is de vierde grootste stad van Portugal, maar wordt door de Portugezen niet als toeristische trekpleister gezien. Het is een echte haven- en industriestad en daarmee echter ook een van de weinige steden waar je een goed beeld kunt krijgen van het dagelijkse leven in Portugal. Om kennis te maken met het culinaire Portugal zit je hier goed. In de markthallen kunt u genieten van de specialiteiten van de stad én de regio.

Zeezeilen rond Cabo Sao Vicente, zuidwestelijke punt van Portugal

Als we van Lissabon onze zeilreis naar de Algarve voortzetten komen we langs de ‘Cabo Sao Vicente’ (of in het Nederlands: Kaap Sint-Vincent), de ruige kaap aan de meest zuidwestelijke punt van Portugal en het Europese vasteland. Tijdens onze tocht kunnen we hier waarschijnlijk vlak langs zeilen. Onderweg naar de Algarve ronden we de kaap in het donker, waardoor de vuurtoren die daar op staat extra indrukwekkend lijkt.

De afstand tussen de twee dichtstbijzijnde havens is 70 mijl, een flinke dag zeilen dus. Aan het einde van de middag kan de wind hier flink toenemen, dat betekent een spectaculaire ronding van de Cabo Sao Vicente met ruime wind. Als we Cabo Sao Vicente voorbij zijn gaan we oostwaarts en komen we direct in de beschutting van de Algarve, waar we kunnen ankeren of doorvaren naar Lagos of Portimao. Daar is het rustig met mooie brede zandstranden, baaien, riviermondingen, afgewisseld met oude haventjes en gezellige dorpen.

Zeilreizen in Zuid Portugal, aan de Algarve

Onze zeilreizen bij de Algarve zijn van de categorie C, wat betekent dat we een rustige tocht maken waarbij de planning grotendeels door het weer bepaald wordt en er ook genoeg ruimte is voor sightseeing. Dit type reis is daarom ook geschikt om de Cherokee als prive charter met bemanning te huren met bijvoorbeeld een gezin of groep vrienden.

De Algarve is volgens ons een goed zeilgebied, omdat er meestal genoeg wind staat voor een mooie zeiltocht. Daarnaast is er ook de authentieke en relaxte mediterrane sfeer, schoon en glashelder water en een prachtige kust. Er is zelfs een vrij grote kans is dat we tijdens het zeilen in de omgeving van de Algarve dolfijnen tegenkomen wat een prachtig gezicht is.

Net als de rest van Portugal is het in de Algarve ’s ochtends meestal windstil en steekt er pas rond 12 uur een briesje op, die aan het eind van de middag kan toenemen tot een stevige zeilwind. We houden de afstanden tijdens onze tochten in dit gebied wat korter dan anders, dit geeft ons meer vrijheid om per dag te bekijken wat we gaan doen. Een langere zeildag kunnen we afwisselen met een kortere zodat er meer tijd overblijft om bijvoorbeeld te zwemmen of een barbecue.

Prachtige omgeving en een heerlijke temperatuur voor zeilvakantie

Als u een reis boekt aan boord van de Cherokee en met ons mee gaat varen in de omgeving van de Algarve kunt u genieten van een relaxte zeilvakantie in een mooi en zonnig zeilgebied. De Algarve ligt goed beschut, waardoor het een rustig zeilgebied is met een gemiddelde temperatuur rond de 23°. Ook het water heeft meestal een aangename temperatuur.

De Algarve, gelegen aan de zuidkust van Portugal, verschilt qua klimaat, cultuur en landschap sterk van de rest van Portugal. Ten westen van de hoofdstad Faro wordt het landschap van de Algarve gekenmerkt door rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten liggen lagunes en zandstranden. De mooie omgeving en het warme weer maken dit gebied tot één van de populairste vakantie bestemmingen van Europa.

Naast de hoofdstad Faro zijn er ook andere grote dorpen en steden met een levendig uitgaansgebied. Drukke toeristische plaatsen zoals de badplaats Albufeira en de havenstad Portimao, worden afgewisseld met sfeervolle dorpjes als Lagos en Alvor. De lange brede zandstranden, mooie baaien, riviermondingen en de gezellige oude dorpen in de Algarve zorgen voor een zeer relaxte vakantiesfeer.

Geschiedenis van Portugal

Portugal is een van de oudste naties van Europa, het werd bijna 350 jaar eerder gesticht dan Spanje. De Romeinen die in 216 v.Chr. arriveerden noemden het schiereiland ‘Hispanje’ en het gebied wat nu Portugal is ‘Lusitania’, naar de Keltiberische stam die daar leefde.

Na de val van het Romeinse rijk in de 5e eeuw na Christus namen de Germanen de macht over. Rond 711 kwamen de Moren uit Noord Afrika naar het Iberische schiereiland en in de loop van de 8e eeuw kwam het gebied bijna volledig onder Moors bestuur. De Moorse beschaving blonk uit in wiskunde, geografie en astronomie.

Vanaf de 11e eeuw begonnen de noordelijke Christelijke koninkrijken aan een herovering van het schiereiland. Het nieuwe koninkrijk breidde zich uit en begon ook de kust van Afrika te verkennen. De gouden eeuw van Portugal bereikte zijn hoogtepunt met de reis naar India door Vasco da Gama (1469-1524) en de ontdekking van Brazilië rond 1500.

De handel in de eeuwen daarna bracht grote rijkdom, maar door een militaire nederlaag in Marokko kwam hier een einde aan, Spanje viel binnen en heerste 60 jaar over Portugal. Na de invasie van Portugal en het verlies van Brazilië bleef het land arm en berooid achter. Een militaire coup bracht in 1926 Salazar aan de macht, in 1974 kwam er met de Anjerrevolutie een einde aan zijn dictatuur en werd de democratie hersteld.