Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Marokko – Westkust

Meezeilen langs de Atlantische kust van Marokko

Marokko is een heel mooi land, met veel verschillende landschappen en diversiteit in de omgevingen. Rabat is de hoofdstad van Marokko, maar de grootste plaats is Casablanca. De overheersende godsdienst is de islam, maar het land telt ook een klein percentage christenen en joden. De officiële taal is Arabisch en het Frans geldt als tweede taal. Maar daarnaast worden de Berbertalen en het Spaans ook wel gesproken.

De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956. ‘Marokko’ werd als naam voor het eerst gebruikt door de Spanjaarden nadat zij in de Slag bij Zallaqa werden verslagen door de Almoraviden, wiens hoofdstad toen Marrakesh was. De naam van de stad komt van ‘murakush’, wat land van god betekent in het Berbers. In het Arabisch wordt Marokko ‘Maghreb’ genoemd, dat het westen betekent. Het wordt zo genoemd omdat Marokko destijds het uiterste westelijk gelegen gebied van het Islamitische Rijk was.

Het klimaat en landschap van Marokko

Over het algemeen heerst er in Marokko een mediterraan klimaat, maar het kan per streek nog verschillen. Het Atlasgebergte zorgt er voor dat aan de loefzijde van het gebergte veel stuwingsregen voorkomt. Hierdoor ontstaan vruchtbare gebieden die gebruikt kunnen worden voor de akkerbouw en de veeteelt. Het tegenovergestelde geldt voor de lijzijde, die zorg draagt voor een regenschaduw in het oosten en zuidoosten.

Het prettige klimaat, de alomaanwezige zon, de prachtige kustlijn, het Hoogplateau en het Atlasgebergte, de Saharawoestijn en het Rifgebergte, dit alles tezamen maakt een bezoek aan het land het meer dan waard. Marokko kan worden onderverdeeld in vier typen natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas.

Het Atlasgebergte vormt wel het meest indrukwekkende Marokkaanse landschap. Het gebergte is onderverdeeld in de Midden Atlas, Hoge Atlas en Anti Atlas. Het Hoge Atlasgebergte kent uitgestrekte valleien met schitterende rivieren en watervallen. Het is een prachtig landschap met ondere andere wandelpaden en mountainbike-routes. Het is een zeer geschikt landschap voor fotografen. In de Hoge Atlas wonen de Berbers, een vriendelijk en gastvrij volk. Er zijn hele leuke pittoreske dorpjes, bijvoorbeeld Oukaimeden (het bekendste ski-oord in Marokko), Tinerhir en Immouzer. Elk dorpje heeft z’n eigen unieke bijzonderheden.

De Noordwestelijke Atlas is ook de moeite van een bezoek waard. In dit gebied vind je een combinatie van vruchtbare vlaktes langs de kust, droge steppe, minder vruchtbare plateaus en een zeer vruchtbare strook aan de voeten van de bergen, met veel boomgaarden. Het deel van de Saharawoestijn dat op Marokkaans grondgebied ligt, staat bekend als de Marokkaanse Sahara of Zuidelijke Provincie. Het wordt grotendeels bestuurd door Marokko, maar is al enige tijd betwist grondgebied. Er zijn rondom oases kleine dorpjes aanwezig. Populaire activiteiten zijn onder meer: kameeltochten door de zandduinen, ATV- en 4×4-tochten door de woestijn en duneboarding. De Berberdorpjes hebben hun tradities prachtig behouden en zijn interessant om te bezoeken.

Uniek aanbod: zeilvakantie + offroad trip in Jeep door binnenland Marokko

De Marokkaanse landschappen zijn zo gevarieerd dat ze nauwelijks in woorden zijn te beschrijven. Het beste is dan ook om een mooie reis naar Marokko te maken om de prachtige natuur en steden daar zelf in ogenschouw te nemen. Tijdens de zomer van 2011 kunt u aan boord van ons zeilschip de Cherokee op expeditie gaan langs de westkust van Marokko.

De witte stranden van Marokko zijn prachtig en het is heerlijk om bij een badplaats als Agadir in de zee te zwemmen. De stranden zijn vrij langgerekt, zeer schoon en er worden veel strandactiviteiten georganiseerd. Het water is er mooi helder en u zult een verblijf aan de Marokkaanse stranden daarom niet gauw vergeten.

In combinatie met Sahara Travel bieden wij u gecombineerde reizen aan. Vanuit Agadir en Cassablanca kunt u bij ons een dag extra boeken en dan gaan we met een Jeep met chauffeur het binnenland in, waar we ook een Kasbah zullen bezoeken.

De Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken heeft vele invloeden ondergaan en is het resultaat van eeuwenlange interactie met de buitenwereld. Gerechten uit de Arabische, Berberse, Spaanse, Corsicaanse, Portugese, Moorse, Midden-Oosterse, mediterrane, Afrikaanse, Turkse en Joodse keukens hebben in meer of mindere mate bijgedragen aan de diversiteit van de Marokkaanse keuken. Daarnaast werd deze verder verfijnd door de koks in de koninklijke keukens in de Marokkaanse koningssteden.

Kruiden worden op grote schaal in het Marokkaanse eten gebruikt. Ondanks dat Marokko al duizenden jaren kruiden importeert, komen vele ingrediënten uit Marokko zelf, zoals saffraan, munt en olijven, sinaasappelen en limoenen. Belangrijke kruiden zijn kaneel, komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. Het meest gegeten rode vlees is rundvlees, ook al wordt de voorkeur gegeven aan lamsvlees, dat echter relatief duur is. Kip is in het algemeen het meest gegeten vlees in Marokko.

Couscous is de bekendste Marokkaanse maaltijd en wordt traditioneel met de hele familie genuttigd na het bezoek aan de moskee op vrijdag. Andere belangrijke gerechten zijn tajine, pastila (hartige taart met duif of kip) en harira (soep die met name tijdens de ramadan gegeten wordt). De populairste drank is groene thee met munt.

Geschiedenis van Marokko

De oorspronkelijke bevolking van Marokko werd gevormd door de Imazighen (Berbers). Het eerste bekende feit van de Marokkaanse geschiedenis is de vestiging van Fenicische handelsposten aan de kust van Marokko rond 1200 v.Chr. Daarna stichtten de Carthagers er ook enkele handelsposten. Van 206 v.Chr. tot 40 na Chr. bestond in het noorden en westen van het land het Berbers koninkrijk Mauretania. Met de executie van de laatste Mauretanische koning Ptolemaeus door keizer Caligula in 40 na Chr., kwam het gebied onder Romeins bestuur. Na de val van het Romeinse Rijk waren het de Vandalen (429) die het land veroverden. Het Byzantijnse Rijk (533) probeerde het gebied onder haar macht te krijgen, maar kon alleen de stad Ceuta enige tijd onder haar controle houden. In 682 veroverde het Islamitisch Kalifaat het gebied en werd de islam geïntroduceerd.

In 739 begon de Grote Berberopstand onder de Marokkaanse Berberstammen, wat zich binnen een zeer korte periode over heel de Maghreb en Spanje verspreidde. Hoewel de opstand vier jaar later werd neer geslagen, was de centrale macht van het Kalifaat sterk aan het afnemen. Vanaf het begin van de 8e eeuw regeerden verschillende plaatstelijke Berberse en Arabische dynastieën over gebieden in de Westelijke Maghreb.

Het waren de Berberse Almoraviden die in de 11e eeuw voor het eerst het huidige Marokko verenigden en de bekende hoofdstad Marrakesh stichtten. Onder hun bewind zou het land voor het eerst bekend komen te staan als Marokko. Vanaf de 11e eeuw volgden vernietigende invallen van de Banu Hilal bedoeïenen. Met hun komst zou het land een versnelde periode van arabisering doormaken. De Arabische migratie was een belangrijke oorzaak voor een lange periode van anarchie in de Maghreb, waarin piraterij vrij spel kreeg.

Veroveren en herveroveren

In 1415 werd de stad Ceuta door de Portugezen veroverd. Later werden meerdere steden veroverd door Spanjaarden en Portugezen, maar rond 1700 waren de steden weer heroverd door de Marokkanen. Na de val van de Meriniden werd de macht uitgeoefend door het laatste Berbers koningshuis van Marokko, die van de Wattasiden. In 1554 werden zij verslagen door de Saadis en kwam het land daarmee onder Arabische heerschappij. De Sa’adi-sjarifen wisten in 1578 bij Kasr al-Kabir de Portugezen een beslissende nederlaag toe te brengen. Ook bleef het grondgebied van het huidige Marokko buiten het Ottomaanse Rijk, die wel delen van het huidige Algerije en Tunesië in hun macht hadden. De Ottomanen hadden echter wel invloed in de Maghreb regio. In 1650 kwamen Alaouieten aan de macht die zich als monarchen wisten te handhaven.

In 1932 werd de oase Tafilalet door de Fransen bezet en in 1934 werd uiteindelijk heel Marokko onder Frans gezag gebracht. In 1939 sloten de Marokkanen zich aan bij de beweging van de Vrije Fransen van generaal De Gaulle. In 1943 werd de Verenigde Onafhankelijkheidspartij opgericht door de nationalisten. Deze partij eiste een volledige onafhankelijkheid voor Marokko met een constitutionele vorm van regering onder koning Mohammed V, die het nationalisme steunde. Onder Franse druk ging koning Mohammed V en zijn gezin in augustus 1953 in ballingschap. Mohammed ibn Arafa werd door Frankrijk als de nieuwe koning van Marokko aangekondigd..

Onafhankelijkheid

Nadat Ibn Arafa aan de macht kwam brak er een periode aan van fel gewapend verzet van de Marokkanen. Hierdoor kon Ibn Arafa de situatie niet meer in de hand houden en vluchtte naar Tanger. Mohammed V keerde op 5 november 1955 terug als koning van Marokko. Op 2 maart 1956 werd Marokko onafhankelijk van Frankrijk. Koning Mohammed V overleed in 1961, waarna zijn zoon Hassan II op de troon kwam.

In 1963 braken de eerste grensconflicten met Algerije uit. Dit werd de ‘Zanden Oorlog’ genoemd. In februari 1964 werd het conflict geregeld en een gedemilitariseerde zone werd ingesteld. Op 16 augustus 1972 deden officieren van de luchtmacht onder leiding van generaal Oufkir een mislukte greep naar de macht. De mislukte staatsgreep werd gevolgd door ingrijpende zuiveringen in de legertop en de daders werden allemaal geëxecuteerd.

In 1976 werd de Westelijke Sahara door Marokko geannexeerd nadat op 6 november 1975 de Groene Mars werd georganiseerd. Dit gebied staat nog steeds voor een deel onder Marokkaanse controle. Op 23 juli 1999 overleed Hassan II aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, die probeert het land gematigd te moderniseren.