Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie naar Engeland, Groot Brittannië

De Engelse Oostkust is een uitdagende kust met haar vele riviermondingen en zandbanken, maar een mooi gebied om te zeilen. De Engelse bevolking en cultuur is vriendelijk en hoffelijk en men spreekt hier goed Engels, waardoor er geen taalbarrière is. Ook hoeft u hier niet bang te zijn voor felle en genadeloze zon die alle fut uit uw lichaam brandt. Het is ook dicht bij huis, waardoor meezeilen naar Engeland een ideale zeilvakantie is.

De tijd heeft in veel havens stilgestaan en de Engelsen doen hun best om dit erfgoed te behouden. Bijzonder tijdens een zeilvakantie naar Engeland zijn natuurlijk de kreken en getijden, de kronkelende rivieren en de groene glooiende dalen met eeuwen oude eiken. Tijdloos ontspannen in de beschutting van de magische kreken, zoals de Engelsen het zeggen.

zeezeilen Engeland
meezeilen naar Engeland
overtocht naar Engeland

Bekijk dit filmpje van onze zeilvakanties in Engeland

De overtocht naar Engeland

In het Engels Kanaal passeren dagelijks ongeveer 300 schepen en dat maakt dit gebied tot één van de drukste routes ter wereld. Daarnaast varen er veel ferries en ook vissersschepen en we moeten goed inspelen op het getij, want het stroomt hier al behoorlijk hard. Dit alles maakt een oversteek naar Engeland extra uitdagend maar ook een extra leuke zeilvakantie.

Ramsgate en Dover zijn typische Engelse haventjes met leuke pubs, de aankomst na de oversteek van het Kanaal is daarom erg bijzonder. De sfeervolle haven van Ramsgate is omgeven door oude pakhuizen, gebouwd tegen de krijtrotsen. De oude gebouwen geven een gezellige sfeer en ’s avonds kun je hier het typisch Engelse uitgaansleven bewonderen en meemaken.

Boven op de ‘white cliffs of Dover’ (krijtrotsen) ligt de ruïne van Dover Castle. Dit is een mooi oud groot kasteel vanwaar je een mooi uitzicht over het Engels Kanaal hebt en ook Frankrijk kunt zien liggen in de verte. Het continu af- en aanmeren van de ferries, de grote baai en de typische Engelse huisjes maken van deze werkhaven een leuke bestemming voor een overtocht naar Engeland.

Zeezeilen naar Engeland, met of zonder zeilervaring

U hoeft geen zeilervaring te hebben om met ons mee te zeilen voor een zeilvakantie naar Engeland. Elke avond liggen we in een haven of voor anker, op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

Bed & Breakfast in Engeland

Op sommige zeilreizen in Engeland kunt u aansluitend een extra dag aan boord van het zeiljacht ‘Cherokee’ bijboeken op basis van Bed & Breakfast zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen (of shoppen) op de locatie waar we de zeilvakantie eindigen. Deze mogelijkheid wordt in het vaarschema aangegeven.

Zeilvakantie naar Engeland, Holy Island

Holy Island is de bijnaam van Lindisfarne en is verbonden met het vasteland. Twee keer per dag stroomt de vloed hard binnen vanaf de Noordzee en bedekt de weg. Lindisfarne, vernoemd naar een klooster, is een bijzonder eiland met veel bijzondere vogels en zeehonden, waar we tijdens de zeilvakantie naar Engeland kunnen ankeren en genieten van de natuur en rust, met uitzicht op het kasteel.

Het klooster is rond 635 gesticht door de Ierse monnik Aiden van Lindesfarne. In 793 werd het klooster geplunderd door Vikingen en het heeft daarmee de twijfelachtige eer om het begin van het Viking tijdperk in te luiden. In de zuidoosthoek van het eiland ligt Lindisfarne Castle op een steile klif, een 16e eeuws kasteel dat in het begin van de twintigste eeuw door de architect Edwin Lutyens gerestaureerd werd en ingericht.

Zeilen Engeland Holy Island

Overtocht Engeland, Zeilreis naar Newcastle

Onze eerste zeilreis van het seizoen, de zeilvakantie naar Engeland eindigt in North Shields. Een Noord Engelse stad aan de oever van de Tyne. Dichtbij Newcastle, dat recent getransformeerd van een grauwe en vervallen Engelse stad tot een moderne metropool. Het straatbeeld wordt niet meer gedomineerd door rook en roet van kolenmijnen en scheepswerven.

Newcastle is door de Lonely Planet uitgeroepen tot ‘the hipster capital of the North East’ en de krant ‘Times’ heeft Newcastle uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad van Groot Brittannië. Door deze stad loopt de Northhumberland street, ooit de hoofdweg tussen Londen en Edinburgh, maar nu een voetgangersstraat en de duurste Engelse winkelstraat buiten Londen, met dus heel veel winkels.

Een andere straat, Grey street is door de BBC radio luisteraars uitgeroepen tot mooiste straat van Engeland. Deze straat is vernoemd naar Charles Grey, de Britse staatsman die de slavernij hielp afschaffen, maar vooral bekend is als naamgever de Earl Grey thee.

Zeilvakanties Engeland

Meezeilen naar Engeland, via Whitby

Afhankelijk van het weer heeft de stad Whitby heeft een spectaculaire aanloop, maar in iedergeval mooi met de abdij ruïne hoog op de klif en de oude houten pieren. Ook het oude centrum met de nauwe straatjes op de noordoever is erg leuk. Het is zeker de moeite waard om een hier een dagje te blijven tijdens de zeilvakantie naar Engeland, bijvoorbeeld om de 199 treden naar de abdij te beklimmen en die te bezichtigen. Dit oude vissershaventje is een populaire bestemmingen voor de Engelsen zelf, en bekend om zijn fish & chips.

Ook leuk is het om met de stoomtrein naar de hoge venen landinwaarts te gaan of het museum van de beroemde Captain Cook te bezoeken. Een belangrijke bron van inkomsten voor Whitby was de visserij, met name de walvisvaart. In de literatuur komt Whitby voor in Bram Stoker’s beroemde werk Dracula, als de haven van aankomst voor de graaf.

Zeilvakantie Engeland Whitby

Zeilvakantie naar Engeland en Londen

Zeilreis London

Londen is de bekende hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk en is het politieke, economische en culturele centrum van dit land. We kunnen hier met de Cherokee midden in het centrum liggen, vlak bij de beroemde Tower Bridge, één van Londens grootste toeristenattracties. Dit maakt het dus extra bijzonder om hier heen te varen. We hebben 2 vaardagen nodig om vanaf Ramsgate de Thames op te varen. De mooiste manier om een stad binnen te komen is vrijwel altijd om er heen te varen over rivier. In Londen blijven zeker een dag liggen voor bijvoorbeeld sightseeing, shoppen en uitgaan.

Londen bevat vier plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en een gezamenlijke inschrijving bestaande uit het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church.

Londen heeft een groot aantal pleinen, waarvan Piccadilly Circus, Trafalgar Square en Leicester Square de bekendste zijn. Piccadilly Circus is een belangrijk verkeersknooppunt, ontmoetingspunt en toeristische attractie. Het plein staat bekend om zijn lichtreclames en de fontein met het beeldje van Anteros. Trafalgar Square is genoemd naar de zeeslag bij Trafalgar in zuid Spanje, waar admiraal Nelson sneuvelde. Op het midden van het plein staat Nelson’s Column. Deze zuil is ongeveer 54 meter hoog terwijl het beeld van Nelson zelf 5,5 meter hoog is. Onderaan de Column zijn vier bronzen reliëfs bevestigd, die vier van Admiraal Nelson’s zeeslagen uitbeelden.

Bezienswaardigheden

In Londen staan veel voorname gebouwen. Een icoon voor Londen is de klokkentoren van de Big Ben, onderdeel van het Houses of Parliament. Het paleis Buckingham Palace is de Londense residentie van koningin Elizabeth II.

Een historische plek is de Tower of London, die ondanks zijn naam geen toren is maar een grote vesting, waarvan de oudste delen stammen uit de elfde eeuw, niet lang na de Normandische invasie door Willem de Veroveraar. In de geschiedenis fungeerde het bouwwerk onder meer als koninklijk paleis maar ook als gevangenis waar tegenstanders van de kroon werden vastgehouden.

Het reuzenrad London Eye behoort tot één van de bekendste attracties van de stad en biedt vanaf 135 meter hoogte een wijd uitzicht over de stad.

Restaurants en pubs

Londen kent een grote verscheidenheid aan restaurants als gevolg van de multi-etnische bevolking. Met name de wijken Soho en Chinatown zijn hierom bekend, maar bekende koks als Gordon Ramsey en Jamie Oliver hebben meerdere restaurants in de stad.

De Engelse pub is ook in Londen rijk vertegenwoordigd. Naast typisch Engelse biersoorten, zoals Ale, wordt hier ook het populaire, van het vasteland afkomstige lager geschonken. In veel pubs wordt ook eten verkocht. Vaak worden hier typisch Engelse gerechten als fish and chips, black pudding en pie and mash geserveerd.