Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Canarische Eilanden

Zeilvakantie naar de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden is een grote eilandengroep gelegen in de Atlantische Oceaan. De archipel bestaat uit zeven bewoonde eilanden (La Palma, El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, Gran Canaria en Tenerife) en nog een paar kleine in de buurt van Lanzarote.

De eilanden zijn allemaal van vulkanische oorsprong, volgens een legende zouden de eilanden samen met de Madeira archipel en de Azoren de toppen van Atlantis zijn die boven water uitsteken. In 1971 was op het eiland La Palma de voorlopig laatste vulkaanuitbarsting waardoor er een nieuwe vulkaan ontstond.

Het onstaan van de eilanden

De wetenschappelijke theorie gaat ervan uit dat de eilanden lang geleden een landverbinding vormden tussen de oude en de nieuwe wereld, maar dat deze door de continentale drift uit elkaar zijn geraakt. Deze theorie is gebaseerd op de overeenkomsten tussen de flora en fauna van het Europese en Amerikaanse continent.

Zeezeilen naar de Canarische Eilanden

De winter is het ideale seizoen voor een meezeilvakantie rond de Canarische Eilanden. Het mooie weer in die periode is vooral te danken aan het milde en gelijkmatige klimaat, dat veroorzaakt wordt door een combinatie van de warme Golfstroom en het begin van de noordoost passaat. De passaat voert vochtige lucht aan en zorgt daardoor voor begroeiing van de eilanden en matiging van de temperatuur, terwijl de Golfstroom er weer voor zorgt dat de temperatuur niet al te veel daalt.

De gemiddelde temperatuur in het gebied van de Canarische Eilanden ligt rond de 22° C en varieert van ’s nachts minimaal 10° C tot overdag maximaal 30° C. In de winter is de temperatuur van het water gemiddeld 14° C en ’s zomers 22° C. Vorst en sneeuw komen alleen in de hoogste bergen voor en regenbuien houden niet lang aan. Dit subtropische klimaat wordt ook wel de eeuwige lente genoemd.

Op Lazarote en Fuerteventura komen in de zomer stormen met zand uit de Sahara voor. Deze stormen heten de Sirocco’s en dan moet je rekening houden met slecht zicht. Omdat er hier in de winter het beste klimaat heerst, is dit ook het seizoen voor een prachtige zeilvakantie.

Flora en fauna

De Canarische Eilanden hebben hun naam niet aan de gele kanarie te danken, maar aan het Latijnse woord ‘canis’, wat hond betekent. De eilandengroep was vermoedelijk al bekend bij de Romeinen en men denkt dat zij de naam hebben bedacht, naar aanleiding van de grote groepen honden die vroeger op de eilanden voorkwamen.

Er leven verder geen zeldzame dieren in het gebied rondom de Canarische Eilanden. Wel komen er veel hagedissen voor en zie je op zee geregeld groepen dolfijnen, schildpadden, grienden en Portugese oorlogsschepen. Deze laatste is een heel leuk kwalletje die zichzelf opblaast en zo een doorzichtig zeiltje heeft waarmee hij de oceaan oversteekt. Regelmatig komen er ook hamerkophaaien voor en trekken walvissen en orka’s langs.

De Canarische Eilanden vertonen onderling een aantal verschillen. Zo zijn de twee eilanden Fuerteventura en Lanzarote over het algemeen nogal woestijnachtig met grote verlaten zandstranden, terwijl de overige eilanden alleen in het zuiden een droog klimaat hebben en redelijk vlak zijn met een cactusachtige begroeiing.

Op het eiland Tenerife staat de hoogste berg van Spanje, de El Teide van wel 3718 meter hoog. De Atlantische Oceaan is met 3500 meter op haar diepst tussen de eilanden Tenerife en La Palma. Alleen op het zonnige en subtropische Gran Canaria vind je iets van alle eilanden wat terug in het landschap, met in het zuiden mooie zandduinen en stranden vol met toeristen.

Persoonlijk vind ik het bergachtige eiland El Hierro het mooist. Het is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden. Hiervan dacht men vroeger dat het het laatste stuk land was en dat als je er voorbij zou varen van de wereld af zou vallen. In tegenstelling tot alle andere eilanden is El Hierro absoluut niet toeristisch, omdat het geen mooie witte maar zwarte zandstranden (door de restanten van lava) heeft en moeilijk bereikbaar is door de hoge kliffen.

De groene eilanden

De westelijke eilanden La Palma en La Gomera zijn vooral in het noorden erg groen, dichtbebost en bergachtig met hoge kliffen. Regelmatig zijn er dichte nevelvelden boven de bergen te zien. Dit komt omdat de weinige regenwolken, die met de noordoostpassaat worden meegebracht, tegen de bergen blijven hangen en de oceaandeining uit noordelijke richting tegen de kust slaat.

In het midden van deze twee eilanden heb je hoge bergen van vulkanische oorsprong en naast de diepe en brede ravijnen (barranco’s) liggen enkele dichtbegroeide natuurparken met mooie wandelpaden. Op het eiland La Palma kunt u een zeer zeldzame boomsoort tegenkomen, namelijk de drakenbloedboom die ongeveer drieduizend jaar oud kan worden en bloedrood hars afgeeft. La Gomera staat bekend om de vele laurierbomen.

Geschiedenis van de Canarische Eilanden

De oorspronkelijke bewoners waren de Guanchen. Dit waren grote, stevig gebouwde mensen met een donkere huidskleur, blond haar en blauwe ogen. Om te kunnen communiceren op grote afstand hadden de Guanchen een eigen fluittaal ontwikkeld, die nu nog beheersd wordt door een paar bewoners. Waarschijnlijk werd er al handel gedreven met de Phoeniciërs vanuit Cadiz rond 1000 v.Chr. De naam ‘Insulae Canium’ is vermoedelijk tot stand gekomen ten tijde van een Romeinse expeditie, die in 30 v.Chr. voor handels overwegingen in opdracht van koning Juba de tweede van Mauritanië (Marokko) werd gehouden.

De eilanden Lanzarote en El Hierro werden door de Spanjaarden veroverd in 1402, maar het duurde nog tot 1495 voordat Tenerife viel met zware verliezen voor de Spanjaarden. Veel Guanchen verloren het leven in de veldslagen of door nieuw onstane ziektes. Na de verovering van de Spanjaarden pleegden veel Guanchen zelfmoord om niet onder het Spaanse bewind verder te hoeven leven. Er werd een poging gedaan om de overgebleven Guanchen als slaven naar Europa te transporteren, maar koningin Isabella liet ze al gauw weer terugbrengen. Hierdoor heeft er integratie plaatsgevonden tussen de twee bevolkingsgroepen. Columbus deed tijdens zijn reis in 1492 Las Palmas en La Gomera aan voor reparaties en voor het inslaan van drinkwater. Daarna keerde hij nog een paar keer terug naar het eiland La Gomera want hij had een belangrijke ontdekking gedaan, namelijk Beatriz de Bobadilla.

Helaas viel Beatriz later voor de avances van Alonso Fernandez de Lugo, de veroveraar van Tenerife en Gran Canaria. Vanaf die tijd werden de eilanden een ideaal vertrekpunt om naar de nieuwe wereld te varen. In de jaren daarop werden de eilanden regelmatig geplunderd door Nederlandse, Franse, Arabische en Engelse zeerovers.

In 1599 veroverde de Hollandse Admiraal van der Does met ruim 80 schepen en 8000 soldaten Gran Canaria en plunderde San Sebastian op La Gomera. Tijdens de vele oorlogen stuurden de Engelsen zonder succes hele eskaders naar de eilanden. Hier kwam een eind aan in 1797 toen de Engelse vloot onder Admiraal Nelson werd verslagen bij Tenerife en hij een arm verloor. Tussen 1950 en 1970 vond uitbreiding van het toerisme plaats en werden hotels en toeristencentra gebouwd, wat nu nog steeds doorgaat. Het toerisme is dan ook de belangrijkste inkomstenbron van de Canarische Eilanden.