Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Spanje – Balearen

Zeilvakantie op de Middellandse Zee in Spanje, meezeilen rond de Balearen: Mallorca, Ibiza en Menorca

Met het zeiljacht Cherokee zeilen we in de zomer ook de westelijke Middellandse Zee op. Dit doen we omdat het gebied van de Balearen een prachtig vaargebied is met wind, een heerlijke temperatuur, veel zon en glashelder water waardoor het Caraïbisch aandoet. Dit westelijke gedeelte van de Middellandse Zee gebied is Spaans en biedt een uitdagend vaargebied voor een zeilvakantie op de Middellandse Zee, met voldoende mogelijkheden om beschutting te zoeken. Er zijn veel gezellige haventjes maar ook prachtige ankerbaaien (Cala’s genoemd). De planning tijdens de meezeilvakanties rond de Balearen wordt vooral door het weer bepaald, omdat er veel mogelijkheden zijn in dit vaargebied om rond de eilanden te zeilen.

Meezeilen rond de Balearen: Mallorca, Ibiza en Menorca

De Balearen (Islas Baleares) is een groep eilanden gelegen in de Middellandse Zee, ten oosten van Spanje. De eilanden Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca bieden een grote verscheidenheid aan landschappen. Varieërend van levendige stranden, rotsachtige kusten tot weelderige subtropische landschappen.

Tijdens de zeilvakantie rond Ibiza, Mallorca en Menorca doen we schitterende baaien aan waar we met de Cherokee kunnen ankeren. De Middellandse Zee is hier glashelder en heeft ongeveer een temperatuur van 24 graden. Er zijn veel vissen die in de schaduw van de boot blijven zwemmen, het is heerlijk om te snorkelen na een mooie dag zeilen.

Meezeilen rond Ibiza en Formentera

Ondanks het stigma van Ibiza als party eiland is het werkelijk een schitterend eiland voor een zeilvakantie en natuurlijk om een biertje te drinken of een yoghurt ijsje te eten. Zelfs Ibiza stad (Eivissa) is sfeervol met een oude citadel naast de haven. De haven is groot, het havengeld astronomisch hoog en er liggen veel luxe jachten.

Zuid van Ibiza ligt het kleinere eiland Formentera, ook een pareltje waar de jetset woont. Hier kun je alleen met een boot naartoe, dus dat komt goed uit. Om de natuur te beschermen heb je voor een aantal van de mooiste ankergebieden toestemming nodig. Eén van de voordelen van meezeilen met Offshore Yacht Charter is dat wij de mooie plekjes weten en zorgen dat de vergunningen in orde zijn.

Zeilen naar Ibiza en Mallorca

De afstand tussen Ibiza en Mallorca is 60 mijl. Dit is een aardige afstand, dus als we van Mallorca naar Ibiza zeilen (of andersom) komen we laat aan in de haven of zoeken we een geschikte ankerplek. We eten op zee en hopelijk zien we een mooie zonsondergang. Dit geld ook voor de oversteek naar het vasteland van Spanje.

In 2007 werd Praia de Rodas op de Islas Cies door de Britse krant The Guardian uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Je moet er wel even moeite voor doen om er te komen, want de drie eilanden van Las Islas Cies liggen zo’n 40 kilometer uit de kust van de Spaanse provincie Galicië en je moet een vergunning hebben, maar met de Cherokee zeilen we er gemakkelijk naar toe.

Zeilvakantie Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen is Mallorca en vormt een populaire vakantiebestemming. Van alle eilanden in dit gebied bezit Mallorca de grootste culturele en landschappelijke verscheidenheid. De hoofdstad Palma de Mallorca biedt cultuur, historie, gezellige restaurants, leuke winkels en een gezellig nachtleven. Daarnaast heeft stad Palma ook een aantal interessante bezienswaardigheden:

– De kathedraal La Seu is goed zichtbaar als we aankomen zeilen vanaf de Middellandse Zee en is een van de meest monumentale kathedralen in Europa.
– Het kasteel Castell de Bellver is in de 14e eeuw gebouwd en is een schitterend Gotisch bouwwerk, deze is ook vanuit de jachthaven al te zien en heel mooi te zien als we zeilen naar Mallorca.
– De Banys Arabs is een hammam uit de 10e eeuw en behoort tot de best bewaarde badhuizen in Spanje.
– Bij Mallorca zijn er veel drukke stranden, maar ook wel wat rustigere stranden. Hoe noordelijker je bij het eiland komt, hoe ruiger de kust wordt.

Zeilvakantie Menorca

Behalve Mallorca is ook Menorca een vrij groot eiland, maar Menorca is duidelijk een stuk rustiger. Door de relatieve ontoegankelijkheid van het eiland blijft de toeristenstroom namelijk beperkt. Menorca is geïnspireerd door milieubewust toerisme en een rustiger levensritme. Behalve mooie baaien, inhammetjes en gezellige haventjes zijn er ook veel megalitische vindplaatsen op het eiland.